A cikk alapján kétséget kizáróan egyértelművé válik, hogy gyermeket ellopni nem érdemes, mert manapság ezért biztosan hatásos megoldással szolgál az Európai Unió Brüsszeli Bírósága.

illusztráció kiadatási őrizet

(Forrás: origo.hu)  ( A kép illusztráció)
Elfogták szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy, a Heves megyeiBoconádon található családi házban O. Krisztinát, aki ellen 2010-ben a francia hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, amiért jogtalanul változtatta meg kiskorú gyermeke tartózkodási helyét; a gyerek Franciaországban született és az édesapja is ott él – közölte szerdán az NNI.

O. Krisztina – aki elfogása során ellenállt a rendőri intézkedésnek – kiadatási őrizetbe került, míg a kiskorú gyermeket a biztonságos elhelyezés érdekében az NNI munkatársai átadták a helyszínen tartózkodó és az ügyben illetékes bíróság képviselőjének. O. Krisztina legutóbb egy évvel ezelőtt, 2009 augusztus elején juttatott el elektronikus levél formájában egy nyilatkozatot az MTI-hez ügyvédje útján. Ebben azt állította, hogy az ír férfi szexuálisan zaklatta lányát, ezt a férfi később tagadta.

Júliusban az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot az ír apa és a magyar anya gyermekének ügyében. A bíróság kimondta, hogy Magyarország nem tett meg mindent a gyerek visszajuttatásáért, és ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Magyarország a nem jogerős döntés értelmében 32 000 euró (8,5 millió forint) kártérítést köteles fizetni az elrabolt kislány Franciaországban élő apjának.

A Magyarországra szöktetett lány, Fiona Shaw ügye közel négy éve húzódik. A lány szülei a bírósági dokumentum szerint még 2005-ben váltak el, és mindketten jogosultak voltak a gyermek nevelésére. A lány magyar anyja azonban 2007 decemberében Magyarországra hozta a gyereket, és soha többé nem tért vissza vele a Franciaországban élő apához.

Az apa, Leslie Shaw 2008 elején az illetékes magyar bírósághoz fordult, amely a gyermekek jogtalan külföldre viteléről szóló Hágai Egyezmény alapján elrendelte a gyerek visszajuttatását. 2008 szeptemberében a magyar bíróság kimondta, hogy a gyereket jogtalanul tartják Magyarországon, és utasította az anyát, hogy vigye vissza Franciaországba.

Kommentár: Ezek után aligha meglepő az, amikor a Brüsszeli Bíróság a Svédországban folyamatban lévő láthatási ügyben, az eredeti magyar bírói végzést hasonlóan hajtja ill. hajtatja végre, függetlenül a gyermeket jogellenesen külföldre vivő anyuka valótlanságaitól, aki a magyar ítéletet vette semmibe közel 7 év óta folyamatosan. Svédország vendégszeretetét élvezve és azzal visszaélve.

Az ügy fejleményeiről folyamatos blogbejegyzésben olvashatnak kedves olvasóim.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.
Ok
Share This